Nieuws

Homepage Nieuws Vier nominaties voor verkiezing Meest digibewuste Kamerlid 2022

Vier nominaties voor verkiezing Meest digibewuste Kamerlid 2022

Vier vrouwelijke politici zijn in de race om dit jaar te worden verkozen tot meest digibewuste Kamerlid. Dat maakte voorzitter Tineke Netelenbos van het bestuur van ECP | platform voor de informatiesamenleving woensdag bekend, tijdens het iBestuur congres.

De kandidaten voor de titel zijn Barbara Kathmann (PvdA), Renske Leijten (SP), Queeny Rajkowski (VVD) en Lisa van Ginniken (D66). Laatstgenoemde won vorig jaar de eerste editie van deze verkiezing, en is nu opnieuw genomineerd. Ook Kathmann en Rajkowski waren vorig jaar al genomineerd door een jury van experts en namen daarom destijds deel aan het plenaire panel van het ECP Jaarfestival.

  • Queeny Rajkowski (VVD) - "Vanaf haar aantreden als Kamerlid is haar inzet op digitalisering onverminderd groot. Onze digitale toekomst is namelijk een van de speerpunten waar mevrouw Rajkowski zich op richt, waarbij veiligheid en innovatie centraal staat''

  • Lisa Van Ginneken (D66) - ''Nadat zij werd uitgeroepen tot meest digibewust Kamerlid van 2021 bleef mevrouw van Ginneken actief als het gaat om digitale zaken. Haar jarenlange ervaring in de sector maakt dat zij zicht heeft op de uitdagingen rondom digitalisering waar onze samenleving voor staat''

  • Barbara Kathmann (PvdA) - “Als wethouder in Rotterdam richtte zij zich al op digitaliseringsvraagstukken, ook nu ze in de Tweede Kamer zit, getuigt zij in haar werk van een heldere visie op deze onderwerpen en spreekt zich hierover uit, niet alleen in het parlement.”

  • Renske Leijten (SP) - “Als voormalig voorzitter van de vaste Kamercommissie Digitale Zaken is zij nauw betrokken geweest bij de oprichting en start van de commissie Digitale Zaken. Met grote kennis van zaken vraagt zij aandacht voor diverse maatschappelijke uitdagingen rondom digitalisering.”


ECP riep de prijs in het leven samen met de Digitale Binnenhof Academy en heeft tot doel de politiek aan te moedigen meer diepgaand debat te voeren over de verschillende aspecten van digitalisering. Digitalisering heeft grote invloed op de maatschappij en sinds de aanstelling van de vaste Kamercommissie Digitale Zaken is er ook meer politieke aandacht voor de uitdagingen op het gebied van digitalisering. De prijs is bedoeld om politici in het zonnetje te zetten die het debat over digitalisering stimuleren.

In de jurering wordt dit jaar meegenomen hoe de genomineerden omgaan met deze thema’s. De leden van de jury zijn dit jaar Arie van Bellen (directeur ECP), Tineke Netelenbos (voorzitter ECP), Arnoud van Gemeren (hoofdredacteur iBestuur), Michiel Steltman (directeur DINL), Auke Pals (voorzitter Digiraad), oud-Kamerlid Kees Verhoeven (bureau Digitale Zaken) en Kirsten Overboom (secretaris Digitale Binnenhof Academy).

De winnaar van de verkiezing wordt door vakjury bekend gemaakt op het ECP Jaarfestival op 17 november in de Fokker Terminal. De winnaar wordt beloond met een portret in de vorm van een politieke cartoon, gemaakt door tekenaar Hugo Freutel.